Alp 1.159m

Alp és el municipi turístic per excel·lència. Alberga les estacions d’esquí de La Molina i Masella, que amb el domini esquiable Alp 2500, el converteixen en un dels nuclis d’esports d’hivern més importants d’Europa. Avui dia, Alp és “Vila europea de l’esport”.

Aquest municipi, a més, compta amb un gran ventall d’ofertes culturals i lúdiques, i d’una àmplia gastronomia que fa les delícies dels paladars més refinats. Actualment s’està treballant per a obtenir el segell oficial de “Turisme Familiar” que atorga l’Agència Catalana de Turisme.

Més informació: Ajuntament d’Alp

Bellver de Cerdanya 1.050m

Es tracta del lloc ideal per gaudir de la natura d’alta muntanya, tot fent senderisme pel Camí dels Bons Homes, Ruta dels Segadors (també conegut com el Camí de Picasso, GR-150), senders locals i espeleologia (Fou de Bor, cova d’Anes).

El municipi convida als visitants a deixar-se endur i descobrir, tot passejant, el Barri Antic de la vila, la basílica de Sta. Maria de Talló, el Museu del Bosc, el Parc Fluvial de les Basses de Gallissà (amb cigonyes) i les restes prehistòriques.

Entre els principals esdeveniments que s’hi organitzen, destaca: les fires de Sant Llorenç, productes artesans (10 d’agost), agrícola i ramadera (11-12 d’octubre) i Pirineu Esport (pont de la Constitució), que donen a Bellver un caràcter comercial de primer ordre. L’Aplec de Talló (dilluns de Pasqua), la Festa de Sant Antoni (13 de juny) i concursos de pesca nacionals. Important oferta anual d’activitats culturals i esportives. Pavelló poliesportiu amb rocòdrom interior.

Més informació: Ajuntament de Bellver de Cerdanya

Bolvir 1.145m

Aquest municipi, conegut per l’important jaciment ibèric “El Castellot”, té com a notables conjunts la seva església parroquial de Sta. Cecília, el castell i la capella i la Torre del Remei. És una important zona de segones residències. Destaquen les instal·lacions del Reial Club de Golf de Cerdanya, pioner a la comarca.

Més informació: Ajuntament de Bolvir

Das 1.215m

Els campanars de l’església i l’ajuntament caracteritzen la imatge del municipi, el qual està integrat per les poblacions de Mosoll, Sanavastre i Tartera.  Das, a més, alberga l’aeròdrom de Cerdanya juntament amb el municipi de Fontanals de Cerdanya.

Més informació: Ajuntament de Das

Fontanals de Cerdanya 1.150m

Fontanals de Cerdanya sorgeix de la unió de Queixans i Urtx (1969). Hi pertanyen, a més, els pobles d’Estoll, Escadarcs i el Vilar d’Urtx. El municipi destaca pels exemples romànics de Soriguerola, Les Pereres i Queixans. El seu desenvolupament turístic s’ha vist complementat amb el camp de golf de Fontanals de Cerdanya.

Més informació: Ajuntament de Fontanals de Cerdanya

Ger 1.110m

Aquest municipi, integrat per les poblacions de Ger, Gréixer i Saga, es presenta com un indret agradable i poc freqüentat on es pot trobar els despoblats de Montmalús i Niula. El terme abasta els terrenys que van des del Segre fins als alts cims, que fan frontera amb França. Entre els atractius turístics, s’aconsella als visitants fer parada a l’església romànica de Saga.

Més informació: Ajuntament de Ger

Guils de Cerdanya 1.384m

Fronterer amb la Cerdanya francesa, destaca l’església de Sant Esteve de Guils i el campanar quadrat de Saneja. Durant l’hivern, destaquem el paratge de Guils – Fontanera on s’hi pot practicar l’esquí nòrdic i raquetes de neu a l’estació que duu el mateix nom, i on a l’estiu hi pasturen els ramats. A mitjans d’agost s’hi hi celebra l’Aplec de Fontanera.

Més informació: Ajuntament de Guils de Cerdanya

Isòvol 1.050m

De les pedreres d’Isòvol va sortir el marbre roig que adorna moltes esglésies de la comarca. A Olopte és digne d’admiració les seves pedreres de marbre gris i les coves de la Balma del Vent i dels Al·luvions, on s’han descobert restes arqueològiques d’origen neolític.

Més informació: Ajuntament d’Isòvol

Lles 1.471m

Els amants de l’esquí nòrdic tenen a Cap del Rec (Lles) i al Fornell (Aransa), instal·lacions de primera magnitud per practicar aquesta modalitat esportiva. Aquest municipi és travessat pel riu de la Llosa, magnífic per a la pesca. Agregats Arànser, Coborriu de la Llosa, Músser, Travesseres i Viliella, típics pobles del Pirineu català.

Més informació: Ajuntament de Lles de Cerdanya

Llívia 1.224m

Des del segle XVII es va convertir en un enclavament espanyol en territori francès, la qual cosa li ha conferit un especial atractiu turístic. Es tracta, a més, d’un indret que ha estat testimoni del pas de nombrosos exèrcits (romans, visigots, àrabs i francs, ocasionalment, i francesos en nombroses ocasions).

Entre l’oferta cultural i lúdica, destaca la visita al Museu Municipal, on es poden veure algunes de les peces més emblemàtiques de la famosa Farmàcia Esteva s. XV, així com també el Festival de Música, que té lloc durant els mesos d’agost i desembre.

Més informació: Ajuntament de Llívia

Meranges 1.550m

Meranges es troba ubicat a la vall del riu Duran i integra els pobles de Meranges i Girul. Molts excursionistes visiten les zones més altes del municipi, on sobresurten l’estany de Malniu i el circ glacial d’Engorgs, així com l’ascensió al Puigpedrós. Com a punt d’interès, els visitants poden admirar la portalada de l’església romànica de Meranges.

Més informació: Ajuntament de Meranges

Montellà i Martinet 1.150 – 950m

Martinet, capital de municipi, és un poble amb molts i variats atractius turístics: Casa de Riu convertida en una oficina d’informació i espai per a exposicions; Parc dels Búnquers, que es presenta com una proposta diferent per recuperar la memòria històrica; Montellà: és el mirador natural de Cerdanya; Estana: vigilant de les tortuoses parets del Cadí, punt d’inici de meravelloses excursions; Béixec: aparador de boscos de verdor estiuenca i grocs hivernals i Víllec: porta d’entrada a la vall de Bastanist. A més, Martinet és una zona privilegiada cap a innombrables excursions: Prat d’Aguiló, Prat de Cadí, Vall de Bastanist, Estanys de la Pera…

Més informació: Ajuntament de Montellà i Martinet

Prats i Sansor 1.124 – 1.068m

Ubicat a 1.124 m d’altitud, es troba als límits històrics i geogràfics, pel Coll de Saig, entre la petita (la Batllia) i la gran Cerdanya. Està format pels nuclis de Sansor, Prats, Barri Capdevila i urbanització El Pla i s’hi accedeix per la carretera LP-40332 de Bellver a Alp.

Com a punts d’interès historic-turístic, cal destacar l’església romànica de Sant Serni i l’ermita de Sant Salvador, la qual està situada en un lloc envejable des d’on es domina tota la vall. Són importants els treballs arqueològics del jaciment de Montlleó. Prats i Sansor compta amb una excel·lent oferta gastronòmica i hotelera.

Més informació: Ajuntament de Prats i Sansor

Prullans 1.096m

Prullans és un viu testimoni de la història: els indicis més antics corresponen a un poblat de l’edat de bronze i als dolmens d’Orèn. A més, conserva la torre del Baró de Prullans i és destacable la cova d’Anes (compartida amb Bellver), així com el Mas fortificat d’Orèn. La situació del poble brinda una vista única de la serra del Cadí. Entre les festes més destacades, cal esmentar el “Dijous Gras” amb la tradicional truita d’embotits i l’Aplec de Sant Antoni.

Més informació: Ajuntament de Prullans

Puigcerdà 1.202m

Puigcerdà, ubicada al cor del Pirineu català, és la capital de Cerdanya. Disposa d’una situació privilegiada, ja que és fronterera amb França. Entre els punts turístics més emblemàtics, destaca el campanar, situat al centre comercial, el qual és punt de partida d’una ruta turística on es pot gaudir de vestigis dels períodes romànic, gòtic i neogòtic. Cal destacar també el Llac de Puigcerdà i el parc Shierbeck, on gaudir del paisatge i la natura.

Com a oferta esportiva, els visitants poden fer senderisme, excursions d’alta muntanya, rutes amb BTT o excursions amb quad i a cavall. Puigcerdà, a més, organitza fires agrícoles i ramaderes (Fira del Cavall), actes culturals i gastronòmics (Festa del Trinxat) i festes (Roser, Sagristia) que culminen amb l’emblemàtica Festa de l’Estany.

Més informació: Ajuntament de Puigcerdà

Riu de Cerdanya 1.179m

És un antic municipi que va ser agregat de Bellver de Cerdanya. Disposa d’un retaule dedicat a Sant Joan. Es caracteritza per la font, ubicada a la plaça. Dins del seu terme, al costat de la boca nord del túnel del Cadí, es troba el Grau de l’Ós, singular engorjat de gran interès natural.

Més informació: Ajuntament de Riu de Cerdanya

Urús 1.280m

Urús es presenta com un important nucli d’estiueig on abunden les segones residències. A més, destaca per albergar tasques tradicionals de la comarca, com la ramaderia i el conreu.

Més informació: Ajuntament d’Urús