Camí dels Enamorats de Puigcerdà

Camí dels Enamorats de Puigcerdà – Rigolisa

Es tracta d’un itinerari molt freqüentat que es duu a terme sortint principalment dels vorals de l’estany de Puigcerdà. El seu recorregut, envoltat d’arbres i amb bones vistes de la Cerdanya, ressegueix la xarxa de Senders de Cerdanya i un tram de la sèquia que transporta l’aigua a l’estany.


Fitxa tècnica


Accés: Ens adrecem a Puigcerdà i ens dirigim a la plaça d’en Dionís Puig, al nord del llac.

Inici: Plaça d’en Dionís Puig

Dificultat: Molt fàcil.

Altitud màxima: 1.230 m

Desnivell: Inapreciable

Durada total: De 45 minuts a 1 hora.

Època de l ́any: Tot l’any.

Observacions: La longitud d’aquesta passejada és de 3.5 km si prenem l’itinerari directe pel passeig dels Enamorats, i de 4.1 km si agafem la variant de Rigolisa. Recomanat per a fer-lo amb tota la família, a peu o passejant amb bicicleta.

Itinerari


Situats a la plaça d’en Dionis Puig, a la part nord-est de l’estany de Puigcerdà, seguim les indicacions dels rètols de Senders de Cerdanya que ens marquen la direcció del camí d’Ur (itinerari 221). Així doncs, prenem la direcció d’aquest camí (nord), i deixem a la dreta l’edificació de la Villa San Antonio, la qual es troba dins l’itinerari de la Ruta Literària Ruiz Zafón de Puigcerdà. Aviat deixem les últimes cases de la vila i ens dirigim cap a l’edifici de l’Hospital Transfronterer de Cerdanya.

Passat aquest hospital, les vistes de les muntanyes situades al nord de la Cerdanya, Puigpedrós, Coll roig, Pic dels Moros, etc., son espectaculars. El camí asfaltat continua fins a arribar a un creuament de camins on trobem la sèquia i més rètols indicadors. En aquest lloc hem de girar a la dreta i agafar l’itinerari marcat amb el número 222, amb el nom de “El Camí dels Enamorats”, (1.6 km). Aquest recorregut ressegueix un tram de la sèquia i és molt bonic, sobretot a la tardor, ja que es troba completament envoltat d’arbres, que li atorguen un aspecte força bucòlic.

A mig camí dels Enamorats, podem seguir per aquest camí, o si volem, podem desviar-nos a l’esquerra per tal de prendre una altre pista sense asfaltar, que ens duu a la plaça on es troba l’església de Sant Jaume de Rigolisa, amb una capella d’estil neogòtic que consta de tres parts: una cripta sota el presbiteri, la pròpia capella, i un campanar quadrat de 17 m d’alçària.

Deixem enrere aquest indret i agafem, cap a l’oest, un ample passeig, envoltat de populines, amb un traçat que ens condueix novament a l’acabament del passeig dels Enamorats, en aquest cas, a l’entrada sud. Des d’aquí, seguim el passeig de Rigolisa, de nou amb la sèquia a la nostra dreta i, emparats per l’àmplia estructura de la paret que custodiava l’antiga presó de Puigcerdà, arribem novament al traçat de la Ruta Zafón i al punt de sortida.

Mapa i altimetria

Camí de Sant Marc

Camí de Sant Marc

Aquesta passejada ens portarà, a través d’un itinerari planer i agradable, des de Puigcerdà a l’ermita de Sant Marc, ubicada dintre del terme municipal d’aquesta població. Després anirem fins a la riba del Segre i tornarem a Puigcerdà pel camí que ve de Les Pereres.


Fitxa tècnica


Accés: Aparquem el vehicle en una zona habilitada al costat del parc de 4 Camins, i ens dirigim al Polígon Sant Marc i al començament de la carretera d’Age (indicadors).

Inici: Aparcament al costat del parc de 4 Camins, i el Polígon Sant Marc.

Dificultat: Molt fàcil.

Altitud màxima: 1.200 m

Desnivell: Inapreciable

Durada total: 1.45 h

Època de l ́any: Tot l’any.

Observacions: Recorregut recomanat per fer amb tota la família.

Itinerari


Al començament de la carretera d’Age, un rètol situat al camí de la dreta ens indica: “Camí de Sant Marc”.

Aquí comença verdaderament l’itinerari ressenyat. El camí, completament planer i avui en dia asfaltat, pren clarament la direcció sud. Comencem a caminar tranquil·lament seguint la recta que traça aquets ample camí. Estem rodejats, a banda i banda, d’una filera d’arbres que ens acompanyaran en tot moment i o veiem freixes, verns, populines, plàtans, etc. Aquest trajecte, d’uns 900 m, ens portarà fins a la plaça que hi ha davant de l’ermita de Sant Marc. Des d’aquí podrem contemplar, fent un gir de 360º, els massissos que envolten la Cerdanya: Puigpedrós, Carlit, Puigmal, Tosa d’Alp, Moixeró i Cadí.

Per completar aquesta passejada, seguirem per la carretera local asfaltada que passa a tocar l’ermita i que, en direcció oest segueix entre prats; finalment, passa a tocar del camp de golf de Sant Marc. Hem de prendre el primer desviament a l’esquerra i continuar en direcció sud per un bonic passeig, ara sense asfaltar, atapeït d’arbres a cada costat. Després de deixar el Mas d’en Prat a l’esquerra del camí, aquest segueix entre prats i arbres fins que una petita baixada ens porta a tocar el riu Segre, el qual creuem a través d’un pont original.

Estem en una cruïlla de camins en la qual els rètols ens indiquen la direcció a Queixans, a la dreta, o a Puigcerdà (4.3 km) a l’esquerra, que seguirem. En aquesta direcció, el camí ens porta novament, per un recorregut d’uns 300 metres, fins a la carretera asfaltada. L’agafem en la mateixa direcció fins que trobem l’ampli pont, apte per a vehicles, que torna a creuar el riu i, seguint cap al nord, ens condueix novament fins al camp de golf i a l’ermita de Sant Marc, des d’on tornarem, pel camí ja conegut, al punt de sortida.

Mapa i altimetria


Prat de Cadí

Prat de Cadí

Passejar fins a prat de Cadí s’ha convertit avui en una de les activitats preferides pel turisme que ve a la Cerdanya. La veritat és que es tracta d’una petita excursió molt agraïda que duu a un dels indrets més bells i espectaculars de la Cerdanya i del Parc Natural del Cadí-Moixeró.


Fitxa tècnica


Accés: Des de Martinet es pren la carretera LV-4055 en direcció a Montellà, però de seguida es deixa a la dreta per una altra carretera estreta, que baixa a creuar el riu de Bastanist. Es deixa també a l’esquerra la carretera de Bastanist i a la dreta la de Béixec. Després d’unes quantes llaçades per guanyar altitud s’arriba a Estana. Des d’aquí se segueix una curta i estreta pista fins al coll de Pallers, amb un descampat per deixar-hi l’automòbil.

Inici: Coll de Pallers.

Dificultat: Fàcil.

Altitud màxima: 1.820 m

Desnivell: 330 m

Durada total: 1.45 h (1 h anada / 45 min tornada)

Època de l ́any: Primavera, estiu i tardor.

Observacions: A ple hivern i amb neu és probable que s’hagi de començar l’excursió a Estana, a 10 min del coll de Pallers.

Itinerari


Al coll de Pallers (1.490 m) es deixa el GR 150 a la dreta —va al Querforadat— i es pren en sentit sud el PR C-121, indicat amb franges blanques i vermelles. Primer va per una pista i de seguida pren un camí a la dreta que s’enfila a uns prats. Després entra en una pineda de pi roig amb gatsaules i boixos. Més amunt transcorre per la carena del contrafort que forma la serra de Mataplana i es troba el coll de Reineres, a l’entrada del qual hi ha un portell de fusta.

El camí passa al vessant de la vall del Quer i pren relleu a la dreta del Vulturó, cim més elevat del Cadí. La calcària paret nord d’aquesta serra es veu ja en una bona part de la seva extensió.

Un cop s’ha arribat al Collet Roig (1.700 m, 45 min) el camí esdevé planer i travessa un vessant, de nou a la vall de Batsanist, ric en vegetació: pineda de pi negre amb avets, moixeres, bedolls, moixeres de guilles i nerets. S’enllaça amb una pista i s’ateny Prat de Cadí (1.820 m, 1 h), magnífic paratge al nord del Cadí. Davant, entre les roques Verda i de l’Ordiguer, destaca la canal del Cristall, on de fet es dirigeix el PR C-121, fins al coll de la Canal del Cristall, a la carena del Cadí. Aquesta ascensió, però, és només recomanable per a excursionistes amb una certa experiència en alta muntanya. A l’extrem sud del prat es troba la font del Pi, al costat d’uns abeuradors per al bestiar.

Mapa i altimetria


Pujada a Bell-lloc

Pujada a Bell-lloc

Agradable passejada que es fa sense presses en mig matí. L’itinerari més senzill recorre un camí empedrat fins al coll de Jovell, després assoleix el cim de l’Argila i arriba al monestir de la Mare de Déu de Bell-lloc, des del qual es gaudeix d’un panorama dilatat de la Cerdanya.


Fitxa tècnica


Accés: Des d’Ur es pren la D-618, que passa per Vilanova de les Escaldes. Allà, en una rotonda, es pren a l’esquerra la D-10 per les Escaldes fins a Dorres.

Inici: Dorres.

Dificultat: Fàcil.

Altitud màxima: 1.704 m

Desnivell: 375 m

Durada total: 1.45 h (1.10 h anada / 35 min tornada)

Època de l ́any: Tot l’any.

Observacions: A ple hivern hi pot haver gel en els trams vora el rec de Jovell.

Itinerari


L’excursió es pot iniciar a la plaça principal de Dorres o 10 min més amunt, a la capella de Mageta. Com que Dorres, amb l’església parroquial romànica de Sant Joan Evangelista, del segle XII —a l’interior es venera la imatge de la Mare de Déu de Bell-lloc—, és prou atractiu, potser és millor començar-la a la plaça (1.431 m). Dorres és conegut també per les aigües termals. L’itinerari està ben indicat. Es pren un carrer estret on hi ha franges vermelles i grogues de dos GR de Pays (senders de petit recorregut francesos): el del Tour du Carlit i el del Tour de Cerdagne. De seguida es deixa a l’esquerra el GR P du Tour de Cerdagne, que es desvia per un carrer. L’altre, el GR P di Tour du Carlit, continua pel mateix carrer. Quan gira a la dreta es troba la capella de Mageta, amb un oratori dedicat a Sant Marc, a Dorres considerat protector d’intempèries i del llamp. Els senyals continuen a l’esquerra per un interessant camí amb trams empedrats. El camí, entre bedolls i avellaners, creua el rec de Jovell i poques passes després hi ha a l’esquerra una desviació (indicador) amb senyals grocs. El pendent s’accentua una mica, se surt del bosc i s’atenyen unes pastures poc abans d’assolir el coll de Jovell (1.633 m, 50 min), pas per anar a Brangolí i a Feners, cap on va el GR P du Tour du Carlit.

El GR P du Tour de Cerdagne va per una pista que es dirigeix directament a Bell- lloc, però és preferible anar-hi per un altre camí senyalitzat amb franges grogues un xic més amunt a l’esquerra (indicador), que després d’un curt tram de pendent pronunciat passa pel costat del cim de l’Argila (1.704 m). A partir d’aquí va perdent altitud pels plans culminants del turó de Bell-lloc fins al llegendari monestir (1.685 m, 1 h 10), mirador esplèndid de la Cerdanya i de l’Alt Conflent fins al Canigó. El temple és un edifici romànic del segle XII.

Mapa i altimetria